Vanilla Planifolia
The process of intaglio in printmaking.

The term ‘intaglio’, meaning “to engrave” or “cut into”, refers to the process by which an image is created by gouging, biting,  or incising lines into the surface of a metal plate/hesitate. The print is produced by filling the recessed marks and lines with ink in order to transfer the image to damp paper. In the final piece, the image will print in reverse from the design on the plate/hesitate and the ink will stand proud of the surface of the paper.

Sources: The Printmaking Bible by Ann D’Arcy Hughes & Hebe Vernon-Morris
#printmaking #intaglio #etching  #oneoftheprocess #firstassignment #crossculture #waubulan #tanglong #corakbatik #usm #fineartstudent #usmpenang  (at Universiti Sains Malaysia)
2.10am.
Terima kasih kepada Ecah & Apiz lee sbb bantu pulihkan masalah jiwa yg tiba-tiba rasa down takboleh lukis dgn baik sampai nangis segala dan terkoyak satu lukisan haha nasib baik takbertukar jadi Hulk. #Assignment #crossculture #waubulan #nextTanglong #printmaking #iknowicandoit #goninago (at Universiti Sains Malaysia)
Main hentam je lukis sebab bosan. Menyesal colour dlm bunga tu. Hmmmm #flower #flowerdoodle #floral #fineart
#2 Review salah satu tempahan. Wording fully handmade. No printed.
Theme colour: White, Pink, Purple. Taking reservation for a Guestbook table, prop stick, etc. /Fully handmade. (Reservation are taken depending on the time and condition because i’m still a student)
:)
Just pm me on fb, Nina Shaharuddin. THANK YOU!
#ninacraft #decoration #guestbook #wedding #guestbooktable #photoframe  #boardforpictureandquotes #fullydiy #diy #fullyhandmade #parttimejob #dosupportme
#1 Review salah satu tempahan. 
Theme colour: White, Pink, Purple. Taking reservation for a Guestbook table, prop stick, etc. /Fully handmade. (Reservation are taken depending on the time and condition because i’m still a student)
:)
Just pm me on fb, Nina Shaharuddin. THANK YOU!
#ninacraft #decoration #guestbook #wedding #guestbooktable #photoframe  #boardforpictureandquotes #fullydiy #diy #fullyhandmade #parttimejob #dosupportme
#diy #handmadecard #DoItYourself #throwback #createasweetmomentdontwait

Sejak aku kenal gunting kertas semua,aku suka sgt buat kad, kira obses la. Dulu masa sekolah, aku kutip barang/kotak kat tmpat sampah, pastu recycle. Sekarang pun aku still amal cara tu, cuma bezanya sekarang dah ada duit sikit, byk dah benda aku beli (sikit-sikit ikut kemampuan). Yang pastinya, aku xboleh masuk kedai stationery, aku msti gila nak beli kertas (semua warna/jenis aku nak) & lain-lain haha. 

Ni salah satu kad yg aku buat. Senang je nk buat, guna lebihan mounting board yg ada, potong saiz ikut suka, cari selotape (Jenis: Silk) pelbagai warna, kemudian tampal la secara bebas gitu, tulis ucapan sikit kat kertas putih lain & tampal. Bahagian belakang pun ada(itu yg ada klip tu) tp lupa nak snap gmbr & kad ni dah selamat bg dekat tuan pnya badan hehe. Actually, xkisah guna apa je yg kita ada, janji kreatif dan paling penting, jgn membazir. Selamat mencuba!
#2 (above: original photo taken by me, below: redraw)
No title required.
Medium: #penselcolour #luna
#painting #lukisbalik #assignment #fineartstudent #research #throwback #salahkonsep #Penangscenery
#handmadecard #wishes
AL;
Good luck in your exam. <3
#Diy #handmadecard #bestwishes #examweek #usm #usmpenang
THEME